Wat is een huidbarrière en waarom is een gezonde huidbarrière zo belangrijk?

Wat is een huidbarrière? Een term die vaak gebruikt wordt, maar waarom is een gezonde huidbarrière zo belangrijk? En wat kun je doen als je een verstoorde huidbarrière hebt?

Onze huid bestaat uit 3 lagen:

  • De opperhuid
  • Lederhuid
  • Onderhuidse bindweefsel

De opperhuid is de bovenste laag van je huid en die vormt de huidbarrière. De opperhuid kun je vergelijken met een bakstenen muur (dode huidcellen). Je cellen vormen de bakstenen en je huidvetten (lipiden) vormen het cement. Een stenen muur van een huis beschermt je tegen invloeden van buiten af, zoals regen, wind, kou en warmte, dat doet de huidbarrière ook. Maar de huidbarrière beschermt je ook tegen irriterende stoffen, bacteriën, allergieën en zorgt dat vocht in je huid niet zal verdampen.

Gezonde huidbarrière
Bij een gezonde huidbarrière is je huid sterk genoeg om je te beschermen tegen invloeden van buiten af. Je huid voelt huid zacht en soepel aan. Goede huidverzorging kan je huid nog sterker maken.

Verstoorde huidbarrière
Bij een verstoorde huidbarrière is de huid niet in tact, je huid verliest meer vocht en droogt uit. Daarnaast bestaat de kans dat allerlei stoffen je huid binnendringen, ook bacteriën die acne kunnen veroorzaken. De huid voelt vaak ruw aan, is rood, geïrriteerd en kan jeuken. Een goede, passende verzorging is dan erg belangrijk.

We doen bij SkinEffects een huidmeting om te kijken hoe de vochtbalans, het vetgehalte en PH-waarde (huidbarrière) van de huid zijn. En er wordt gekeken hoe het met je huidbarrière gesteld is en wat nodig is om je huidbarrière te herstellen of te versterken. Ook kun je je huidbarrière herstellen of laten versterken door een gezichtsbehandeling.

Zien we je gauw? Maak snel een afspraak voor een intakegesprek!