Eczeem! Wat kan ik doen tegen de jeuk?

Eczeem

Eczeem! Wat kan ik doen tegen de jeuk?

Wat is eczeem ook al weer?

Eczeem is een vervelende ontstekingsreactie van de huid die zich uit in roodheid, kleine blaasjes, schilfering, zwelling, rode bultjes, korstjes. Helaas gaat dit vaak gepaard met veel jeuk. Bij eczeem is de huidbarrière verstoord en dit zorgt ervoor dat de huid minder goed vocht vast houdt, sneller uitdroogt en daardoor minder goed beschermt tegen schadelijke stoffen van buitenaf. De huid wordt droog en schilferig. Voor het ontstaan van eczeem is niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen, de erfelijke aanleg is de belangrijkste, maar interne en externe factoren spelen ook een rol. Ongeveer 10 tot 20% van de kinderen en 3 tot 5% van de volwassen heeft een vorm van eczeem. Er zijn twee soorten eczeem die het meest voorkomen. Dat zijn: “contact eczeem” en “constitutioneel eczeem”.

Allergisch contacteczeem
Allergisch contacteczeem is een vorm van eczeem dat ontstaat wanneer er contact is tussen de huid en een lichaamsvreemde stof. Het belangrijkste onderdeel van een behandeling hiervoor is het wegnemen van het lichaam vreemde stofje die de reactie uitlokt.

Constitutioneel eczeem
Deze eczeemsoort wordt ook wel atopisch eczeem genoemd. Constitutioneel eczeem wordt gekenmerkt door een jeukende, ontstoken huid met droge schilfering. De vroege/acute vorm van constitutioneel eczeem ontstaat vaak twee tot drie maanden na de geboorte en duurt tot een jaar of twee. Bij volwassenen zijn de huidklachten chronisch. Kinderen met constitutioneel eczeem hebben vaak een aanleg om allerlei allergieën te ontwikkelen, zoals astma, hooikoorts of een voedingsallergie.

Invloed van factoren op eczeem

Waar kan de huid wel en niet tegen? Hieronder factoren die negatieve invloed hebben op een huid met eczeem;

  • klimaatfactoren, zoals droge lucht
  • ziekte, stress en emotionele spanning
  • huidbacteriën
  • water, zeep en schuimende producten
  • zweten
  • wol
  • afwas- en schoonmaakmiddelen

Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Zeer gevoelige huid

Vijf gouden tips tegen jeuk

Heb je eczeem en veel last van jeuk? Dan moet je dit even lezen. We geven je hier 5 gouden tips tegen de vervelende jeuk.

Tip 1

Zoek afleiding

Het krabben werkt als een soort vicieuze cirkel: krabben -> beschadigde huid -> ontsteking v/d huid -> jeuk -> krabben.

Probeer aan andere dingen te denken, waardoor je minder op de jeuk let en minder gaat krabben. Krabben kan de huid beschadigen en de jeuk verergeren.

Tip 2

Voed je huid

Als je eczeem hebt, verliest je huid meer vocht en bevat het minder vetten. Het is heel belangrijk om je huid goed te verzorgen, met hypoallergeen en parfumvrije verzorgingsproducten. Laat huidproducten waar alcohol en/of parfum in zit liever staan en douche en badder vooral niet te vaak, te heet en te lang.

Tip 3

Verminder stress
Stress kan eczeem verergeren. Zorg daarom voor voldoende ontspanning, rust en lichaamsbeweging. En houd bij stressvolle gebeurtenissen je huid extra vet.

Tip 4

Zoek de zon op

Zonlicht helpt vaak tegen eczeem. Let daarbij wel op dat je je goed insmeert met een beschermend zonnebrandmiddel en vermijd de felle zon, want daardoor droogt je huid juist weer uit. Ook lichttherapie in het ziekenhuis kan de klachten verminderen.

Tip 5

Drink veel water

Om je eczeemklachten te verminderen helpt het om veel water te drinken. Hierdoor komt er minder histamine vrij, waardoor je natuurlijke afweer groter wordt. Ook vitamine C, brandnetel- en rooibosthee zorgen ervoor dat de hoeveelheid histamine in je bloed verhoogd wordt.

Welk producten helpen tegen eczeem?
SkinEffects biedt een tweetal producten aan die je klachten kunnen verhelpen. Op onze website vind je nog meer informatie en adviezen. Je bent ook van harte welkom in onze winkel. Onze huidtherapeuten adviseren je graag welk product het beste bij jouw eczeem past.